koken en eten / cooking and dining

De Gouden Engel is van oorsprong een bakkerij. De keuken stond altijd centraal en dat is nog steeds zo. Uw gastheer heeft diverse kleine en grote diners georganiseerd voor zijn gasten. En dan blijft de keuken een trekker. Druk in de weer met zijn potten en pannen werd de kok-gastheer omgeven door vrienden en familie met glazen wijn in hun hand of een lekkere amuse.

 

Toen in 2013 de Gouden Engel haar 350e verjaardag vierde, vroeg dit om een feestje. Aan het begin van de Grote Buren staat de voormalige kerk 'De Bidler', die alweer dertig jaar in gebruik is voor diverse activiteiten in het dorp. Daar organiseerde uw gastheer een klassiek concert met counter-tenor Sytse Buwalda. En daar konden natuurlijk eten en drinken niet achterwege blijven.

Centraal in de midden van de kerk werd een buffettafel ingericht met een overdadige broodmaaltijd zoals men die in de 17e eeuw kende. Bakker Arent Oostwaert en zijn vrouw - die in 1658 door Jan Havicksz. Steen waren vereeuwigd - stonden model voor de bakkers van toen en hun brood. Duivenkaters werden speciaal gebakken, hartige taarten door een enthousiaste bakster uit Lelystad gemaakt samen met haar oude tantetje, een prachtige zalm werd gepocheerd door een chef-kok en gepresenteerd op golven van blokjes komkommer en schubben van flinterdunne plakjes wortel, vers gebakken vlechtbroden meegenomen door vrienden uit Basel. Oftewel . . . overvloed. Zoals het toen hoorde en zoals het nu nogal altijd is in de Gouden Engel.

 

In het linkermenu kunt u de verschillende ruimtes bekijken: Keuken en dinerkamer. 

 

For English watch below the pictures 

The Golden Angel was originally a bakery. The kitchen was always central and that is still true. Your host organized several small and large dinners for its guests. And the kitchen is a favorite room. Busy with his pots and pans the cook-host was surrounded by friends and family with glasses of wine in their hand or a tasty amuse.
 
When the Golden Angel had its 350th anniversary in 2013, a party was appriopriate. At the beginning of the Grote Buren is the former church ' The Bidler ', which is over thirty years in use for various activities in the village. Your host organized here a classical concert with counter-tenor Sytse Buwalda. And of course, food and drinks were an obligation.

Central in the middle of the church was a buffet table decorated with a lavish bread meal as seen in the 17th century. Baker Arent Oostwaert and his wife - who in 1658 were painted by Jan Havicksz. Steen - were the models for the bakers and their bread. Duivenkaters were baked, savory tarts by an enthusiastic baker from Lelystad made together with her old aunt, a beautiful salmon was poached by a chef and presented on waves of diced cucumber and scales of thin slices of carrot, freshly baked braid loaves taken by friends from Basel in Switzerland. In other words ... abundance. Such as was common in those days and still is in the Golden Angel.
 
In the menu on the left you can see the different spaces: kitchen and dining room.